A+ A A-

12 юли - празника на Националната гвардейска част

На 12 юли 2012 г. Националната гвардейска част ще чества 133 години от създаването на българската гвардия.


Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на държавата и встъпване в длъжност на новия княз, възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 12 юли тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І.
По случай тържественото честване на празника на Националната гвардейска част са организирани редица мероприятия.

В навечерието на празника - на 11 юли 2012 г. от 17:00 ч. ще се проведе футболна среща между отбора на Националната гвардейска част и ФК „Витоша” в комплекс „Борисова градина” на „Спортна София” ЕАД.
На същия ден вечерта от 21:30 ч. на пл. „Княз Александър І” жителите и гостите на столицата ще могат да наблюдават церемонията-спектакъл „Искри”. Церемонията е съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие, изпълнения на гвардейския оркестър и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Ще участват осем бойни знамена: Самарското знаме, знамето ушито от Стилияна Параскевова, знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, знамето на Първи конен полк, знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, знамето на 25-ти Драгомански полк и знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк.

Тържествените мероприятия продължават и на 12 юли 2012 г. – от 12:00 ч. столичани ще могат да наблюдават тържествената смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента на Република България, а от 17:00 ч. да се насладят на концерта на Гвардейския представителен духов оркестър пред Народния театър „Иван Вазов”. В репертоара са включени български маршове и хора.
Честването на празника ще приключи с тържествен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили в Народния театър „Иван Вазов” от 17:30 ч. Ще вземат участие музикалните формации на ансамбъла и солистите Гуна Иванова, Маргарита Хранова, Райко Кирилов, Боян Михайлов, Сунай Чалъков, Емилия Валенти, Антония Маркова и Орлин Горанов, който съвсем отскоро е част от творческия екип на Представителния анасамбъл на въоръжените сили. Като гости ще участват известната българска изпълнителка Ваня Костова и няколко танцови състава

Национална гвардейска част - официален уеб сайт © 2012-2019. Всички права запазени! Изработка и поддръжка на сайта #TAG Web Studio

Информацията в този сайт е публична и може да бъде копирана и разпространявана свободно, като изрично се упомене източника. Неоторизираните опити за добавяне или подмяна на информация са строго забранени. Води се статистика за всички посещения.